RGB kleuren
Als je in full colour drukt worden de CMYK-kleuren gebruikt, maar beeldschermen werken met RGB. Dit zijn twee verschillende werelden die bij elkaar komen in de grafische vormgeving, zeker bij het maken van websites en online uitingen.
CMYK vs RGB
In de Basiskennis over CMYK heb je kunnen lezen dat door CMYK-kleuren in rasters te drukken nagenoeg elke drukkleur gecreëerd kan worden door middel van optische mening. Maar beeldschermen werken met het RGB-spectrum en dat heeft een nog veel ruimer bereik.
Het kleurenspectrum
RGB staat voor “Rood-Groen-Blauw.” Dit zijn drie lichtkleuren die met elkaar kunnen worden gemengd om verschillende kleuren te creëren. Het RGB-kleurmodel is een “additief” model. Wanneer 100% van elke kleur wordt gemengd, ontstaat wit licht. Ons zonlicht is daar het beste voorbeeld van. Denk aan de regenboog die het witte zonlicht scheidt in afzonderlijke kleuren. Wanneer 0% van elke kleur wordt gecombineerd, wordt er geen licht gegenereerd, waardoor zwart ontstaat. RGB is de standaard voor kleuren op schermen zoals televisies, computermonitoren en schermen van smartphones.
CMYK is een “subtractief” kleurenmodel omdat de kleuren donkerder worden naarmate ze worden gecombineerd. RGB is de standaard voor kleuren op schermen zoals televisies, computermonitoren en schermen van smartphones. Door 100% van elke kleur in het CMYK-kleurenmodel te combineren, wordt zwart geproduceerd, terwijl 0% kleur juist wit wordt. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan het mengen van waterverfkleuren.
Kleuruitvoerprofielen
Als vormgever heb je er altijd mee te maken hoe kleuren en beelden die je ziet op de computerscherm worden omgezet naar inkt op papier. Voor de juiste vertaling van RGB naar CMYK moet je daarom gebruik maken van het juiste uitvoerprofielen. Deze maken een simulatie van hoe het print- of drukwerk er uiteindelijk uit gaan zien. Het is daarom belangrijk dat hetzelfde profiel toegepast wordt in het hele productieproces.
Via het profiel kan je ook rekening houden met het soort materiaal waarop gedrukt gaat worden. Een glad papier heeft een ander profiel nodig dan een krantenpapier en wordt dus op een ander manier omgezet.
In mijn workflow zorg ik altijd dat ik met het juiste profiel aan de slag ga. In een latere Basiskennis zal ik wat uitgebreider op het gebruik van kleurprofielen ingaan.
Beelden en kleuren worden soms een stuk minder fel als je ze omzet van RGB naar CMYK, vanwege het minder brede spectrum. Door een goede kleurcorrectie toe te passen in Adobe Photoshop is dit kleurverlies wel deels op te vangen. Nieuwsgierig hoe dat in zijn werk gaat? Je kan daar meer over lezen in de Basiskennis over Beeld- en kleurcorrectie.
Ook is de beperking van het spectrum (deels) op te vangen door het gebruiken van Pantone-kleuren. Lees hier meer over het gebruik van Pantone (PMS) kleuren.
Meer weten? 06 21 42 04 48 / bas@basisvorm.nl
Meer Basiskennis:
Wat is CMYK
Wist je dat drukwerk in full-colour meestal maar uit vier kleuren bestaat? Deze kleuren kennen we als de CMYK-kleuren, de vier kleuren waarmee standaard gedrukt wordt.
Flyers folders en brochures
Weet jij wat het verschil is tussen folders, flyers en brochures? Deze veel voorkomende soorten drukwerk worden namelijk regelmatig op de verkeerde manier door elkaar gebruikt. Daarom hier een korte uitleg.
Hoe groot zijn A-formaten?
Standaard wordt er in de grafische wereld gewerkt in A-formaten als papierformaat. Maar wat zijn deze formaten precies, hoe groot zijn ze?
Posters, abris en blow-ups
Groot-groter-grootst. Wat maakt een poster nou een poster? Wist je dat een abri eigenlijk een bushokje is? Tot hoe groot is een groot formaat mogelijk?
Kleurcorrectie en beeldbewerking
Kleurcorrectie en beeldbewerking is een belangrijk onderdeel van mijn grafische werkwijze. Hoe belangrijk is het en wat zijn de voordelen?
RGB kleuren
Als je in full colour drukt worden de CMYK-kleuren gebuikt, maar alle beeldschermen werken met RGB. Dit zijn twee verschillende werelden die bij elkaar komen bij grafische vormgeving, zeker bij het maken van websites en online uitingen.