Kleurcorrectie en beeldbewerking

Kleurcorrectie en beeldbewerking is een belangrijk onderdeel van mijn grafische werkwijze. Maar hoe belangrijk is dit eigenlijk en wat zijn de voordelen?

Een digitaal beeld kan enorm opleven op van een simpele bewerking. ‘Alsof de zon gaat schijnen’ noem ik het vaak. Regelmatig zie ik dat een foto zonder bewerking wordt geïmporteerd en verder in het productieproces meegenomen wordt. Het beeld wordt vervolgens met een standaard kleurprofiel omgezet naar drukkleuren, waardoor de kleurkracht verminderd.

Voor afbeeldingen die gedrukt gaan worden is een kleine aanpassing cruciaal voor een heldere frisse uitstraling. Een ruw digitaal beeld heeft vaak een soort sluier over zich heen hangen. Dit merk je meestal niet eens op, totdat je het beeld bewerkt. Als je daarna het originele beeld terugziet kan je verbaasd staan over het verschil.

RGB vs CMYK

Ik bewerk bij voorkeur de beelden in RGB (=beeldschermkleuren). Dat houdt in dat ik mijn beelden niet direct omzet naar de kleuren die nodig zijn voor drukwerk (CMYK), maar dat ik deze kleuren simuleer door middel van de de juiste kleurprofielen in de programma’s van Adobe CC. Hierdoor kan ik het volledige kleurenspectrum van een RGB beeld blijven gebruiken, welke veel breder is dan die van CMYK-beelden. Dit juiste kleurprofiel zorgt er uiteindelijk voor dat het beeld goed wordt omgezet naar de juiste kleurruimte. Zo gaan de beelden zonder kwaliteitsverlies door het productieproces en blijven ze voor zowel voor print als online de mooiste uitstraling behouden.

Standaard neem ik dit opfrissen van beelden mee in mijn productieproces. Regelmatig krijg ik zelfs de specifieke vraag hiervoor. Geïnteresseerd? Neem dan contact met me op!

Wil je meer weten over de verschillen tussen RGB en CMYK? Lees dan mijn basiskennisblogs over CMYK en RGB.

Meer weten? 06 21 42 04 48 / bas@basisvorm.nl

Meer Basiskennis:

CMYK
Wat is CMYK

Wist je dat drukwerk in full-colour meestal maar uit vier kleuren bestaat? Deze kleuren kennen we als de CMYK-kleuren, de vier kleuren waarmee standaard gedrukt wordt.

Lees verder >
Drukwerk Flyers A5 Folders Brochures
Flyers folders en brochures

Weet jij wat het verschil is tussen folders, flyers en brochures? Deze veel voorkomende soorten drukwerk worden namelijk regelmatig op de verkeerde manier door elkaar gebruikt. Daarom hier een korte uitleg.

Lees verder >
Basiskennis RGB kleuren cover
RGB kleuren

Als je in full colour drukt worden de CMYK-kleuren gebuikt, maar alle beeldschermen werken met RGB. Dit zijn twee verschillende werelden die bij elkaar komen bij grafische vormgeving, zeker bij het maken van websites en online uitingen.

Lees verder >