Flyers, folders en brochures

Weet jij wat het verschil is tussen folders, flyers en brochures? Deze veel voorkomende soorten drukwerk worden namelijk regelmatig op de verkeerde manier door elkaar gebruikt. Daarom een korte uitleg.

Drukwerk Flyers A5 Folders Brochures

Flyer

Een flyer is een enkelzijdig of dubbelzijdig bedrukt vel papier. Een flyer is vaak A5 of A6 formaat, maar komt ook voor als A4-formaat. De functie van een flyer is om rond te delen, te verspreiden (=flyeren) ter promotie. Een andere benaming voor een flyer is ook wel een leaflet.

Drukwerk Flyers A5 Folders Brochures

Folder

Een folder is een vel drukwerk dat één of meerdere keren gevouwen is (to fold = engels voor vouwen). Dat hoeft niet een A-formaat te zijn, maar is het vaak wel. De vouwen lopen allemaal in dezelfde richting, niet kruislings. De meest voorkomende folders zijn A5 en A4. Varianten zijn een 3- of 4-luikfolder en de zigzag-gevouwen folder.

Brochures Technova College Studiegidsen Flyers Folders Brochures

Brochure

Een brochure is een aantal bij elkaar gebonden of geniete drukvellen of katernen. Hierdoor ontstaat een boekje. Een brochure bestaat uit meerdere gevouwen vellen, die in de rug bijeengehouden worden (gebrocheerd) met behulp van bijvoorbeeld nietjes of garen. Het aantal pagina’s is door het vouwen altijd een veelvoud van vier. Een brochure is vaak een A-formaat, maar kan voorkomen in alle vele maten.

Gebonden katernen Flyers Folders Brochures

Extra: Katernen​

Een katern is wat ontstaat door een drukvel opeenvolgend een aantal keer te vouwen volgens een inslagschema. Meestal wordt het vel een aantal maal kruislings doormidden gevouwen; het aantal pagina’s van een katern is daarom altijd een veelvoud van vier (4, 8, 12, 16, 24 of 32 pagina’s). Bij de productie van een boek of brochure wordt een aantal vellen gedrukt en vervolgens tot katernen gevouwen, die bij elkaar verzameld worden. Eventueel kan een stevigere omslag om de katernen worden gelijmd. Kranten bestaan doorgaans ook uit samengevouwen katernen.

De mogelijkheden zijn eindeloos

Natuurlijk bestaat er een eindeloze reeks van soorten drukwerk op alle mogelijke formaten. Flyers, folders en brochures zijn de meest voorkomende soorten. Vaak wordt in drukwerk uitgegaan van de standaard A-formaten omdat dit doorgaans leidt tot een goedkopere productie, maar natuurlijk is meestal elk formaat mogelijk. Ik denk graag mee wat het beste type drukwerk en formaat is voor jouw uiting.

Meer weten? 06 21 42 04 48 / bas@basisvorm.nl

Meer Basiskennis:

CMYK
Wat is CMYK

Wist je dat drukwerk in full-colour meestal maar uit vier kleuren bestaat? Deze kleuren kennen we als de CMYK-kleuren, de vier kleuren waarmee standaard gedrukt wordt.

Lees verder >
Drukwerk Flyers A5 Folders Brochures
Flyers folders en brochures

Weet jij wat het verschil is tussen folders, flyers en brochures? Deze veel voorkomende soorten drukwerk worden namelijk regelmatig op de verkeerde manier door elkaar gebruikt. Daarom hier een korte uitleg.

Lees verder >
Basiskennis RGB kleuren cover
RGB kleuren

Als je in full colour drukt worden de CMYK-kleuren gebuikt, maar alle beeldschermen werken met RGB. Dit zijn twee verschillende werelden die bij elkaar komen bij grafische vormgeving, zeker bij het maken van websites en online uitingen.

Lees verder >