Een belangrijk maar onderschat onderdeel van het grafische proces is het digitaal bewerken en het op kleur corrigeren van beelden. Hoe belangrijk is dat nou eigenlijk, is het ingewikkeld en wat zijn de voordelen daarvan? In deze post vertel ik er meer over.

Kleurcorrectie en beeldbewerking

Een digitaal beeld kan enorm opleven op van een simpele bewerking. ‘Alsof de zon gaat schijnen’ noem ik het vaak. Regelmatig zie ik dat een aangeleverd beeld direct in een ontwerp geïmporteerd wordt en zonder enige bewerking verder in het productieproces meegenomen wordt. Het beeld wordt daardoor met een standaard kleurprofiel omgezet naar drukkleuren waardoor de kleurkracht verminderd.

Voor afbeeldingen die gedrukt worden is een kleine aanpassing cruciaal voor een mooie heldere uitstraling van de beelden. Een ruw digitaal beeld heeft vaak een soort sluier over zich heen hangen. Dit merk je meestal nieteens op, totdat je het beeld bewerkt. Als je daarna het originele beeld terugziet kan je verbaasd staan over het verschil.

RGB vs CMYK

Ik bewerk bij voorkeur de beelden in RGB (=beeldschermkleuren). Dat houdt in dat ik mijn beelden niet direct omzet naar de kleuren die nodig zijn voor drukwerk (CMYK), maar dat ik deze kleuren simuleer door middel van de de juiste kleurprofielen in de Adobe programma’s. Hierdoor kan ik het volledige kleurenspectrum van een RGB beeld blijven gebruiken, welke veel breder is dan die van CMYK-beelden. Dit juiste kleurprofiel zorgt er uiteindelijk ook voor dat het beeld goed wordt omgezet naar de juiste kleurruimte. Zo gaan de beelden zonder kwaliteitsverlies door het productieproces en blijven ze voor zowel voor print als online de maximale uitstraling behouden.

Meer weten?

Standaard neem ik dit opfrissen van beelden mee in mijn productieproces. Bij het maken voor een VVV-gids voor Vlieland heb ik zelfs de specifieke vraag gekregen hiervoor. Hier kan je goed zien hoe ik kleur- en beeldcorrectie in de praktijk heb gebracht.

Wil je meer weten over verschillen tussen CMYK en RGB? Lees hier mijn post hierover.

Ben je geïnteresseerd in mijn ervaring of wil je meer weten over beeldcorrectie? Neem contact met me op en ik vertel je graag meer.


Back to Top