Groot-groter-grootst. Ik maak met regelmaat grote formaten zoals posters, abri’s en diverse soorten blowups. Maar wat maakt een poster nou een poster? En wist je dat een abri eigenlijk een bushokje is? Tot hoe groot is een groot formaat mogelijk? In deze blog geef ik antwoord op deze vragen.

Poster

Een poster, ook affiche of aanplakbiljet genoemd, is een groot vel bedrukt papier met als doel opgehangen te worden. Een poster wordt gemaakt om een boodschap bekend te maken, of is ter decoratie. Posters kunnen op elk benodigd formaat gemaakt worden, maar doorgaans worden voor posters A-formaten groter dan A4 gebruikt (A3, A2, A1, A0).

Abri

Het abriformaat is een poster met vast formaat (1185 × 1750 mm) die komt van de benaming van een abri: een kleine, niet afgesloten wachtruimte voor het openbaar vervoer, zoals een bus- of tramhalte. Meestal is er in deze wachthokjes een (verlicht) reclamepaneel. Deze reclameborden hebben een standaardmaat wat daardoor dus het abri-formaat is.

Grote formaten

Groot formaat drukwerk noemen we doorgaans blow-ups. Omdat dit vaak voor een toepassing buiten is wordt dit meestal niet op papier gedrukt, maar op een weersbestendig materiaal. Zoals bijvoorbeeld canvasdoek, maar denk hierbij ook aan bijvoorbeeld folie, kunststof platen etc. Op canvas zijn wel de grootste formaten mogelijk, zoals bijvoorbeeld het bekleden van een compleet gebouw.


Ik werk samen met diverse gespecialiseerde leveranciers voor grote formaten.
Wil een advies hierover? Neem dan contact op met me.

Back to Top