Wat is nou toch het verschil tussen de veel voorkomende soorten drukwerk zoals folders, flyers en brochures? Regelmatig merk ik dat deze termen veel door elkaar en verkeerd gebruikt worden. Een korte uitleg:

Flyer

Een flyer is een enkelzijdig of dubbelzijdig bedrukt vel papier. Een flyer is vaak A5 of A6 formaat, maar komt ook voor als A4-formaat. De functie van een flyer is om rond te delen, te verspreiden (=flyeren) ter promotie. Een andere benaming voor een flyer is ook wel een leaflet.

Folder

Een folder is een vel drukwerk dat één of meerdere keren gevouwen is (to fold = engels voor vouwen). De meest gangbare formaten voor folders zijn A4 (dubbelgevouwen A3) en A5 (dubbelgevouwen A4). Een A-formaat is geen must, een folder kan in principe elke verhouding hebben. Een variant van de enkel gevouwen folder is een 3- of 4-luikfolder en de zigzag-gevouwen folder. Het kenmerk van een folder is dat de vouwen allemaal in dezelfde richting zijn, dus niet kruislings.

Brochure

Een brochure is een aantal bij elkaar gebonden of geniete vellen of katernen (zie hieronder). Hierdoor ontstaat een boekje. Een brochure bestaat (in tegenstelling tot een folder) uit meerdere gevouwen vellen, die in de rug bijeengehouden worden (gebrocheerd) met behulp van bijvoorbeeld nietjes of garen. Het aantal pagina’s is door het vouwen altijd een veelvoud van vier. Een brochure kan een A-formaat zijn, maar kan ook voorkomen in andere maten, zoals bijvoorbeeld het vierkant formaat zoals hiernaast.


Extra: Wat is een katern

Een katern is wat ontstaat door een drukvel opeenvolgend een aantal keer te vouwen volgens een inslagschema. Meestal wordt het vel een aantal maal kruislings doormidden gevouwen; het aantal pagina’s van een katern is daarom altijd een veelvoud van vier (4, 8, 12, 16, 24 of 32 pagina’s). Bij de productie van een boek of brochure wordt een aantal vellen gedrukt en vervolgens tot katernen gevouwen, die bij elkaar verzameld worden. Eventueel kan een stevigere omslag om de katernen worden gelijmd. Kranten bestaan doorgaans ook uit samengevouwen katernen.


Eindeloze mogelijkheden

Natuurlijk bestaat er een eindeloze reeks van soorten drukwerk op alle mogelijke formaten. De hier genoemde vormen drukwerk zijn de meest voorkomende soorten.

Vaak wordt in drukwerk uitgegaan van de standaard A-formaten omdat dit doorgaans leidt tot een goedkopere productie, maar natuurlijk is meestal elk formaat mogelijk. Ik denk graag mee wat het beste type drukwerk en formaat is voor jouw uiting.


Wil je meer Basiskennis? Bekijk alle berichten hierover.

Ben je geïnteresseerd in mijn ervaring of wil je meer weten over de mogelijkheden van drukwerk? Neem contact met me op en ik praat graag met je verder.

Back to Top