Standaard wordt er in de grafische wereld gewerkt in A-formaten als papierformaat. Maar wat zijn deze formaten nou precies, hoe groot zijn ze eigenlijk en wie heeft dat eigenlijk bepaald?

A-formaten

A-formaten zijn de standaard papierformaten zoals die gehanteerd worden in een groot deel van de wereld. Deze zijn vastgesteld in de ISO 216 – norm. In deze norm is bepaald dat een opeenvolgend formaat telkens een tweemaal zo groot oppervlakte heeft (dus niet tweemaal het formaat).

Het grootste vel is het A0-formaat, die een oppervlakte heeft van (afgerond) één vierkante meter. Door een A-formaat door de helft te snijden ontstaat het volgende A-formaat (A1 is de helft van A0, etc). Dit kan in principe eindeloos herhaald worden, maar doorgaans wordt er gewerkt tot maximaal A8 (wat ongeveer de afmeting is van een visitekaartje).

Natuurlijk ken ik de formaten allemaal standaard uit mijn hoofd, maar als jij een geheugensteuntje kan gebruiken voor de A-formaten dan kan je een grote versie van het bestand hiernaast downloaden door erop te klikken.

Als je verder geïnteresseerd bent in A-formaten en over andere soorten formaten (bijvoorbeeld de B-formate, of C-formaten voor enveloppen) kan je hier meer informatie vinden.

Ook heb ik een Basiskennis geschreven over grote formaten. Je leest hem hier.

Back to Top