A-formaten

Standaard wordt er in de grafische wereld gewerkt in A-formaten als papierformaat. Maar wat zijn deze formaten nou precies, hoe groot zijn ze eigenlijk en wie heeft dat eigenlijk bepaald?

A-formaten zijn de standaard papierformaten zoals die gehanteerd worden in een groot deel van de wereld. Deze zijn vastgesteld in de ISO 216 – norm. In deze norm is bepaald dat een opeenvolgend formaat telkens een tweemaal zo groot oppervlakte heeft. Dat is dus niet tweemaal het formaat.

Het grootste vel is het A0-formaat, die een oppervlakte heeft van (afgerond) één vierkante meter. Door een A-formaat door de helft te snijden ontstaat het volgende A-formaat (A1 is de helft van A0, etc). Dit kan in principe eindeloos herhaald worden, maar doorgaans wordt er gewerkt tot maximaal A8. Dat is ongeveer de afmeting is van een visitekaartje.

Natuurlijk ken ik de formaten allemaal standaard uit mijn hoofd, maar als jij een geheugensteuntje kan gebruiken voor de A-formaten dan kan je een grote versie van het bestand hier downloaden.

Als je geïnteresseerd bent in meer informatie over A-formaten en over andere soorten formaten (bijvoorbeeld de B-formaten en de C-formaten voor enveloppen) kan je hier meer informatie vinden.

 

Papier Funfacts

Wist je dat je een standaard A4 vel maar 7 keer kan vouwen? En dat als je een papier 40 keer zou kunnen dubbelvouwen het dan de dikte heeft van de aarde naam de maan? Lees hier meer leuke feitjes over A4 papier., 

Meer Basiskennis:

CMYK
Wat is CMYK

Wist je dat drukwerk in full-colour meestal maar uit vier kleuren bestaat? Deze kleuren kennen we als de CMYK-kleuren, de vier kleuren waarmee standaard gedrukt wordt.

Lees verder >
Drukwerk Flyers A5 Folders Brochures
Flyers folders en brochures

Weet jij wat het verschil is tussen folders, flyers en brochures? Deze veel voorkomende soorten drukwerk worden namelijk regelmatig op de verkeerde manier door elkaar gebruikt. Daarom hier een korte uitleg.

Lees verder >
Basiskennis RGB kleuren cover
RGB kleuren

Als je in full colour drukt worden de CMYK-kleuren gebuikt, maar alle beeldschermen werken met RGB. Dit zijn twee verschillende werelden die bij elkaar komen bij grafische vormgeving, zeker bij het maken van websites en online uitingen.

Lees verder >