digitaal

De tijd en de techniek gaan snel. We kunnen ons nauwelijks meer voorstellen dat we 15 tot 20 jaar geleden ons werk zonder internet en e-mail konden, laat staan alles wat er de afgelopen jaren gebeurd is op het gebied van smartphones en apps.

Ondertussen is grafisch vormgeven is allang niet meer het maken van een logo, flyer en visiekaartje. Elk bedrijf wil tegenwoordig een webite om zich te presenteren. daarom ben ik in mijn functie als vormgever/DTP’er ben ik ook regelmatig aan het werk als digitale vormgever/webdesigner met het vormgeven van digitale media zoals websites, digitale banners en online magazines.

HTML
Mijn eerste website, gemaakt in 2001

Mijn allereerste website, gemaakt in 2001

Ik heb mijn grafische opleiding gevolgd, op het Grafisch Lyceum te Utrecht, in de tweede helft van de jaren ’90. Hoewel internet toen al wel bestond was er nog maar weinig mogelijk op het gebied van scholing voor internet en webdesign. De enige multimedia waar we toen aandacht voor kregen was het maken van een menu voor een CD-ROM. Eind jaren ’90 wilde ik zelf wel graag internetsites kunnen maken. Dankzij een werkgever die erg bekwaam was op het gebied van HTML kreeg ik de kans mezelf te ontwikkelen tot self-learning webbouwer. Toen was HTML gelukkig nog vrij overzichtelijk: klik hier en er gebeurt wat daar. Vol trots heb ik in 2000 mijn eerste site opgeleverd: Markantfx.nl, voor een meubilairserie van Markant Office Furniture. De jaren erna heb ik nog regelmatig simpele websites gebouwd volgens de basis HTML-principes.

Volwassen

Internet is nu een stuk volwassener geworden. Websites zijn complexer, adaptive en multifunctioneel. Ik ben digitaal gezien geen technische allesweter, maar ik weet wel wat er kan en wat mogelijk is. Dit kan ik toepassen in vormgeving, advies en bij samenwerking met websitebouwers. Zo bouw ik bijvoorbeeld regelmatig een schetsontwerp voor een website om naar een goed bruikbaar Photoshop-bestand waar een professionele bouwer goed mee aan de slag kan.

Zelf kan ik websites bouwen met o.a. WordPress, digitale nieuwsbrieven met o.a. mailchimp. Ik heb een goede basiskennis van HTML, ik kan werken met programma’s als Adobe Muse, Edge en Dreamweaver. Ook is het maken van geanimeerde en statische webbanners uiteraard geen probleem.

Voor het ontwikkelen en bouwen van complexe sites, apps, etc heb ik een netwerk van professionals om me heen verzameld, elk met z’n eigen discipline en expertise.  Als een digitale vraag buiten mijn bereik ligt kan ik door samen te werken met de juiste mensen het optimale bereiken.

UP-TO-DATE

Ik heb altijd de vinger aan de pols gehouden over wat te ontwikkelingen zijn. In het kort komt dat neer op: Ik weet wat er kan en wat mogelijk is, zodat ik dat kan toepassen in vormgeving, advies en bij samenwerking met webbouwers. Ik kan websites bouwen met WordPress, ik heb een basiskennis van html, ik kan werken met Adobe programma’s als Muse, Edge en Dreamweaver. Ook is het maken van dynamische webbanners uiteraard geen probleem.

De layar-technologie brengt ook nieuwe mogelijkheden

Specialisme

Voor het bouwen van complexe sites, apps, etc heb ik een netwerk van professionals om me heen verzameld, elk met z’n eigen discipline en expertise.  Als een digitale vraag buiten mijn bereik ligt kan ik door samen te werken met de juiste mensen het optimale bereiken.

 

Grafisch vormgeven en DTPApple-iPad-3-the-new-iPad zijn en blijven mijn grootste passie. Hiervoor heb ik geleerd en hier ligt de basis van mijn expertise. Ik ben er van overtuigd dat het grafische vak niet zal verdwijnen door internet en nieuwe media. Print en digitaal zullen naast elkaar bestaan en zijn in veel gevallen een toevoeging op elkaar.

En de vorm, die blijft altijd dat is de basis. Of het nou pixels of rasterpunten zijn.